Podcastkennisbank
Afdrukken

Wat is dynamische content bij podcasts?

Als je heel ambitieuze podcastplannen hebt, kun je behoefte krijgen aan ‘dynamische content’. We hebben het dan vooral over advertenties.

Een aantal ideeën voor wat je kunt met dynamic content.

Waarvoor heb je dynamische content nodig?

Als je in jouw podcast iets wil doen met reclames heb je een paar opties. Reclames hoor je soms vooraf, soms achteraf en soms halverwege een aflevering. In podcastland noemen we dat soort reclames pre-roll, mid-roll en post-roll. Je kunt ze zelf in het audiobestand van je aflevering monteren, maar dat heeft een nadeel: als mensen over drie jaar die aflevering nog eens luisteren, krijgen ze reclames te horen die op dat moment misschien niet meer actueel zijn. Bijvoorbeeld: het bedrijf adverteert misschien niet meer bij jou, de prijzen zijn veranderd, het product bestaat niet meer. Eigenlijk zou je willen dat oude afleveringen steeds voorzien worden van verse, actuele reclame. Daarvoor is dynamische content bedacht. De podcastaflevering die naar de luisteraar wordt gestuurd, bestaat niet uit één audiobestand, maar uit meerdere bestandjes die onhoorbaar aan elkaar geplakt worden. In die losse extra audiofragmentjes wordt dus – actuele – reclame meegestuurd.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Wat heb je nodig om dynamische content in je podcast te kunnen gebruiken?

Je hebt speciale podcasthosting nodig waarbij je kunt aangeven op welke momenten reclames gestart mogen worden. Meestal aan het begin, aan het eind en op een logisch punt in het midden. Dat punt moet je als maker dus wel creëren tijdens het maakproces. Het is vaak een soort van cliffhanger, die gevolgd wordt door een reclame, waarna je eigen verhaal weer verdergaat. In ieder geval moet je tijdens het maken al bedenken waar straks de reclames komen.

Vaak kun je een paar criteria opgeven voor dynamische content, bijvoorbeeld in welke regio de reclames relevant zijn, of op welke devices ze mogen worden afgespeeld. Stel dat een producent van een iPhone-app bij jou wil adverteren, dan is het in theorie mogelijk om te zorgen dat haar reclames alleen in Nederland te horen zijn door mensen met een iPhone.

Wat kun je nog meer met dynamische content?

Dynamische content wordt veel gebruikt voor advertenties, maar je kunt er ook andere dingen mee doen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor cross-promotie tussen verschillende podcasts. Als je een heel goed hoofdkanaal hebt, waarop oude afleveringen nog steeds veel beluisterd worden, dan kun je bijvoorbeeld een promo laten horen voor een nieuw spin-off-kanaal. Of een promo voor een andere podcast die je net bent gestart. Zo zijn er een heleboel dingen die je kunt doen met dynamische content – bekijk ook de video bovenaan deze pagina.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: