Podcastkennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Bij welke apps moet je je podcast aanmelden?

Spotify en Apple Podcasts zijn de twee grootste podcastplatforms ter wereld. Daarop moet jouw podcast dus zeker vindbaar zijn. Maar er is ook nog een hele lijst kleinere podcastapps. Welke zijn dat, en hoe komt je podcast in zo’n app terecht?

Screenshot van podcast-app-logo's.
Een overzicht van podcast apps op de website Podnews.net.

De catalogus van Apple Podcasts

De podcastwereld is in feite een open systeem van RSS-feeds, waarin iedereen kan publiceren. Apple staat bekend als de ‘moeder’ van dat systeem. Het bedrijf heeft de podcast weliswaar niet uitgevonden, maar wel als eerste omarmd. Zo werkt het: veel kleinere podcastapps leunen op de catalogus van Apple Podcasts. Als jij je podcast hebt aangemeld bij Apple Podcasts, komt hij meestal automatisch ook in die andere apps terecht. Als je er honderd procent zeker van wil zijn dat dat daadwerkelijk gebeurt, kan het geen kwaad om dit nog even te controleren. Als je nog meer zekerheid wil, kun je je podcast ook actief aanmelden bij een aantal kleinere apps.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Hoe krijg je je podcast in de kleinere podcastapps?

Er zijn veel verschillende podcastapps. Denk aan Acast, Amazon, Audacity, Audioburst, Bullhorn, Castbox, Deezer, iHeartRadio, Overcast, Pocket Casts en Stitcher. Wij publiceren onze podcasts zelf meestal eerst in Spotify en Apple Podcasts. Daarna wachten we een paar dagen totdat Apple de aanmelding heeft geaccepteerd en alle apps de nieuwe podcasts in de catalogus hebben kunnen vinden.

Als je podcast in een app ontbreekt

Op podnews.net, de website van podcastgoeroe James Cridland, staat een lijst van alle podcasts die wereldwijd bestaan. Een paar dagen nadat je je podcast hebt aangemeld bij Apple, staat die van jouw dus automatisch ook op podnews.net! Als je hem daar even opzoekt, kun direct ook zien in welke apps je podcast te vinden is en in welke apps je nog ontbreekt. Zie bijvoorbeeld de pagina over Tussen de Oren.

Podnews heeft ook een overzicht van alle podcastapps die er zijn.

Op de websites van die verschillende podcastapps staat altijd wel een knopje waarmee je je podcast handmatig kunt aanmelden. Vraag je wel af of dat zinvol is voor jou om daar handwerk in te steken. Spotify en Apple Podcasts zijn de grote twee, en de rest leunt daar voor een belangrijk deel op. Je kunt dus ook denken: dan komt het vanzelf wel goed.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

¬© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

Inhoudsopgave