Podcastkennisbank
Afdrukken

Help! Mijn RSS-feed doet het niet

Een podcast wordt gedistribueerd door middel van een RSS-feed. RSS-feeds zijn voor mensen als jij en ik best goed leesbaar, maar er sluipen soms kleine foutjes in die je niet snel opmerkt. Hoe check je of je RSS-feed in orde is?

Iemand kijkt naar de camera door een vergrootglas. De bril wordt heel groot.
Foto: Marten Newhall.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Wat kan er misgaan met een RSS-feed van een podcast?

Meld je podcast eerst aan bij Apple. Als er dan iets niet klopt aan de RSS-feed, krijg je vanzelf een foutmelding, die meestal redelijk informatief is. Een paar problemen waar je tegenaan zou kunnen lopen:

  • Er is al een podcast aangemeld met precies dezelfde feed. Dan is een collega of degene die de podcast voor je maakt je waarschijnlijk voor geweest.
  • Een andere podcast heeft dezelfde titel. Dat mag niet, en dan word je afgewezen.
  • Je hebt een verkeerde URL in het vakje geplakt. Check goed of je echt de RSS-feed van je podcast probeert aan te melden, en niet de webpagina (een veel voorkomende fout).
  • Een podcastapp kan geen contact krijgen met je feed. Dan heeft je hostingprovider op dat moment misschien technische problemen.
  • Een podcastapp kan wel contact krijgen met je RSS-feed, maar de feed is leeg. Een feed zonder afleveringen kun je niet aanmelden.
  • Je krijgt een foutmelding als ‘can’t read your feed’ of ‘can’t parse your feed’. Dan is er meestal iets mis met de verplichte technische elementen. Er ontbreken stukjes computercode. Check dat bij je hostingprovider.
  • Je bent vergeten een categorie te kiezen, een omschrijving in te vullen of de taal te specificeren.

Problemen met een RSS-feed oplossen

Er zijn twee websites waarmee je je feed kunt checken: podba.se en castfeedvalidator.com. Je krijgt behoorlijk technisch geformuleerde feedback, maar dat kan wel heel handig zijn als je een probleem wil oplossen.

Als je podcast netjes is opgepikt door de verschillende podcastapps, kijk dan na een tijdje op podnews.net – de website van podcastgoeroe James Cridland – en zoek je eigen podcast op. Hier vind je vaak nuttige tips over waar jij jouw specifieke podcast nog kunt aanmelden, en je krijgt tools aangereikt waarmee je naar je podcast kunt linken.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: