Podcastkennisbank
Afdrukken

Hoe krijg ik mijn podcast op mijn website?

De meeste mensen luisteren podcasts via een app: Spotify, Apple Podcasts of een van de kleinere apps. Een klein deel van de mensen luistert via een website. Daarom is het een goed idee om je podcast ook op je website te zetten. Maar hoe doe je dat?

Screenshot van de website van de politie.
De player van een podcast ‘embedded’ op een webpagina.

Waarom zou je je podcast op een website zetten?

  • Het is handig als je in de audio en in de shownotes kunt verwijzen naar een plek waar de luisteraar meer informatie kan vinden. Als je bijvoorbeeld video’s, foto’s of andere downloads met je luisteraars wil delen, is het fijn als je daar een website voor hebt.
  • Podcasts zijn minder goed vindbaar dan websites. Voor de vindbaarheid is het dus goed om ook een website te hebben. Het is dan wel logisch als je de podcast direct op die pagina kunt beluisteren.
  • Een website vergroot de toegankelijkheid. Als je je podcast helemaal transcribeert, hebben ook mensen die doof of slechthorend zijn toegang tot het materiaal – dat je dan op je website publiceert. Als je een podcast maakt voor de overheid is dit vaak een vereiste. Daar komt nog eens bij dat ook een transcriptie op je website de vindbaarheid weer verbetert.

Hoe krijg je je podcast op je website?

Er zijn twee mogelijkheden om je podcast op je website te krijgen:

De eerste mogelijkheid: Je kunt het audiobestand van je podcast als downloadbaar bestandje aanbieden op je website. Dat audiobestand heb je toch al, een WAV of een mp3. Mensen kunnen dat dan aanklikken en downloaden. Maar: wij raden deze manier af, tenzij het echt niet anders kan. Het is niet gebruiksvriendelijk en je kunt niet goed bijhouden hoeveel mensen naar je podcast luisteren.

De tweede mogelijkheid is beter: embedden. Je hebt vast weleens gezien hoe dat gaat met YouTubefilmpjes. Het filmpje gaat deel uitmaken van je webpagina, maar als iemand de video aanklikt, wordt die via de servers van YouTube afgespeeld. Je kijkt eigenlijk door een venstertje naar een stukje van YouTube. Dat kun je ook doen met podcasts. Kijk maar hoe we dat hier doen.

Om je podcast te embedden op je website moet je eerst inloggen bij je podcasthostingprovider. Ga naar de aflevering die je op je website wil plaatsen en haal de embedcode op. Hoe? Dat verschilt per hostingprovider en kunnen we hier dus niet exact uitleggen. De embedcode is een heel klein stukje programmeercode. Vervolgens ga je naar je eigen website en daar plak je die code via het CMS van je website op een bepaalde pagina.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Hoe embed je je podcast via WordPress?

Kies in WordPress tijdens het bewerken van een pagina of artikel voor het element ‘eigen HTML’. Plak daar die embedcode in.

Er is ook nog een simpelere manier, buiten je hostingprovider om. En met deze methode kun je ook de podcast van iemand anders op je website plaatsen! Open de Spotify-app, ga naar de aflevering die je wil embedden en klik op de drie puntjes ernaast. Daar zit de link naar de aflevering verstopt. Ga dan naar WordPress en kies in de Block Editor – de Gutenberg Editor – niet voor ‘eigen HTML’ maar voor het Spotify-element. Dan hoef je niet de hele embedcode te plakken, maar alleen de Spotify-link.

Screenshot uit Spotify
Link van de aflevering ophalen via Spotify
De link gebruiken in WordPress – via de Gutenberg-editor – levert bovenstaande player op.

Embedden zonder WordPress of Spotify

Gebruik je geen WordPress of wil je niet op Spotify leunen? Zoek dan even uit hoe dit in jouw specifieke CMS werkt. Het belangrijkste om te onthouden is dat je een podcastplayer kunt embedden op je website. Dat is beter dan een apart downloadbaar bestand aanbieden, want als iemand via een embedded player naar je podcast luistert, telt dat mee in de statistieken bij je podcasthost.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: