Podcastkennisbank
Afdrukken

Een de-esser gebruiken in je podcast

We hebben al gezien hoe je geluid mooier kunt maken met EQ en compressie. In dit artikel kijken we naar de de-esser. Wat kun je daarmee?

Een groene, opgekrulde slang, met daaronder met woord Sssssibilance.
Foto: David Clode

Het probleem van de ‘s’ in gesproken woord

Even herhalen: compressie gebruiken we om de verstaanbaarheid te verbeteren. Je maakt zachte delen van een stem, zoals de k’s en de d’s iets harder. Als je inmiddels erg scherpe oren hebt ontwikkeld, is het je misschien opgevallen dat er een ongewenst bijeffect optreedt: de s’jes worden te hard en gaan schril en onplezierig klinken. Sommige mensen maken van zichzelf ook al schrille s’jes, zelfs zonder compressie. Nu zou je met EQ de frequentie van de s’jes iets lager kunnen maken, maar die frequentie zit ook deels in andere klanken – en die wil je ongemoeid laten. Je kunt een de-esser gebruiken om alleen in te grijpen op de harde s’jes.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

De-essing in een podcast met een plugin van Waves.

Hoe werkt een de-esser?

In feite gebruik je een soort compressor, maar dan een die alleen op de specifieke frequentie van iemands s’jes ingrijpt. Als die klanken boven een bepaalde waarde komen, gaan de de-esser er vanuit dat het waarschijnlijk zo’n te harde s is en dan mag die klank zachter worden. Zo’n frequentiespecifieke compressor noemen we ‘multibandcompressor’, of in dit geval: een ‘de-esser’.

Sommige digital audio workstations hebben al een ingebouwde, meegeleverde plug-in die de-essing kan doen. Als jouw DAW er geen heeft, moet je een plug-in installeren. In deze YouTube-video die ik ooit gemaakt heb over podcastmastering laat ik zien hoe ik zo’n de-esser toepas. Niet alle s’jes zitten namelijk op precies dezelfde frequentie. De ene persoon zit misschien rond de 5000 Hz en de andere wat erboven of eronder. Je moet dit dus per spreker specifiek instellen en toepassen.

Tip: de-essing is relatief makkelijk met de gratis (!) plugin TDR Nova, omdat je daarmee ook meteen het frequentiebeeld te zien krijgt. Je kunt de s-klanken dan ook visueel opsporen.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: