Podcastkennisbank
Afdrukken

De mobiele podcaststudio van NAP1

Het is altijd leuk om van collega-podcasters te horen met welke spullen ze werken en hoe ze tot een mooi geluid komen. Er zijn een heleboel wegen die naar Rome leiden en je kunt veel van elkaar leren. Daarom laten we in dit artikel zien wat er op dit moment in de mobiele podcaststudio van NAP1 zit – ter inspiratie en als vertrekpunt. Let op: dit artikel gaat dus over talkshowpodcast. We hebben dit lijstje ook gemaakt voor storytellingpodcasts.

Een ronde tafel met 4 microfoons en statieven er omheen. Diverse kabels en apparatuur.
De mobiele podcaststudio van NAP1 opgesteld tijdens een beurs in Goes. Foto: Hajo Magré.

Een paar opmerkingen vooraf. Apparatuur is belangrijk, maar wel ondergeschikt aan het verhaal. Wij hebben een vrij uitgebreide set mee, die als het moet nog nét mee kan in het openbaar vervoer. Er zijn ook prachtige podcasts te maken met een setje dat met gemak in een rugzak past. En uiteraard is de inventaris van onze mobiele podcaststudio geen garantie voor succes.

Een mobiele podcaststudio vervoeren

Voor het vervoer van alle kabels en apparatuur gebruiken we een koffer op wieltjes, ooit gekocht bij een camerawebshop. Die kist is ongeveer 40 bij 60 centimeter, en 30 centimeter hoog. Daar passen alle spullen in die we nodig hebben om een podcast op te nemen met vier sprekers en een technicus.

Een rolkoffer, de Falcon Eyes WPC 3.3.
Falcon Eyes WPC 3.3

Audio-interface en microfoons

Het hart van het systeem is een Zoom LiveTrak L-12. Die heeft twaalf kanalen, waarvan we er meestal vier, en een enkele keer vijf of zes gebruiken. We gebruiken soms PodMics van RØDE soms een setje Sennheiser MD46’s. Voor iedere microfoon zit er een XLR-kabel van ongeveer 4 meter in. Dat is vaak wel voldoende om de sprekers ver genoeg uit elkaar te kunnen zetten en de afstand tussen de microfoon en de mengtafel te overbruggen. De kabels lopen dan meestal wel over de tafel, maar zolang je geen videopodcast maakt, is het niet erg als het er een beetje rommelig uitziet.

De Zoom LiveTrak L-12 met diverse aangesloten kabels, aangesloten op een laptop.
Een Zoom LiveTrak L-12 aangesloten op een laptop.

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Koptelefoons

Zelf gebruiken we een koptelefoon van het merk Beyerdynamic, een DT 770 PRO. Die zit comfortabel en we weten precies hoe dat ding klinkt. Voor gasten is er een koptelefoon van een veel goedkoper merk, namelijk een Devine PRO 2000. Dat ‘PRO’ moet je met een korreltje zout nemen, want de kwaliteit is niet om over naar huis te schrijven. Maar de meeste gasten horen dat toch niet 😉 Ze hoeven de koptelefoon ook veel korter op te hebben dan wij, dus of ze erg comfortabel zijn is iets minder belangrijk. De snoeren van de koptelefoons zijn soms aan de korte kant, daarom hebben we ook vier verlengkabels voor koptelefoons in de kist.

Een laptop

Opnemen doen we direct op een laptop. Vooraf maken we al een project aan in Reaper, het montageprogramma dat we gebruiken. We nemen dus op in Reaper, maar we maken ook een tweede opname op via het ingebouwde SD-kaart-slot van de Zoom LiveTrak. Better safe than sorry! Zo hebben we meteen bij het opnemen al een back-up.

Als er tijdens de opname muziek of andere fragmenten moeten worden ingestart, spelen we die muziek af op de laptop, met een programma dat Farrago heet: een soort soundboard voor op de Mac. Daarmee kun je van alle toetsen op je toetsenbord een geluid maken. Als je dan op Q drukt, begint er bijvoorbeeld muziek af te spelen en als je op D drukt, komt er bijvoorbeeld een fragment uit een nieuwsuitzending dat je hebt klaargezet. Het geluid van Farrago komt binnen op één van de twee stereokanalen helemaal aan de rechterkant van de Zoom LiveTrak. Die werkt dus eigenlijk twee kanten op: het geluid dat op de computer wordt afgespeeld is ook hoorbaar op de koptelefoons van de sprekers. Er zit ook een USB-kabeltje in de kist dat de Zoom LiveTrak verbindt met de computer.

Statieven

Los van die kist vol apparatuur hebben we nog een grote, langwerpige tas mee met daarin vier vloerstatieven.

Overige spulletjes

  • Een verdeelblok – zwart, omdat dat netter staat – met een snoer van ongeveer vijf meter, waarmee je het dichtstbijzijnde stopcontact zeker haalt. Daarin stoppen we ook de voeding van de laptop. Voor de Zoom nemen we een reservevoeding mee, want dat zijn kwetsbare dingen en het is weinig moeite om er een extra mee te nemen.
  • Een jack-tulpkabeltje, voor als iemand zijn telefoon of laptop moet aansluiten omdat hij of zij zelf nog iets van geluid wil afspelen.
  • Een rol zwarte Gaffa-tape. Altijd handig om een kabel vast te zetten of dingen vast te plakken die kapot zijn gegaan.
  • Een heleboel Jan-willempjes: van die rubbertjes om kabels vast te zetten aan statieven. We gebruiken ze ook om opgerolde kabels (in de kist) bij elkaar te houden.
  • Witte Gaffa-tape, om op de mengtafel te plakken. Hierop kunnen we schrijven wie op welk kanaal zit.
  • Een zwarte stift

Een simpele setup

Het kan ook simpeler. Neem bijvoorbeeld een Zoom H6-recorder, geef je gasten niet allemaal een eigen koptelefoon en zet de microfoons op een tafelstatief (waar wij niet zo’n fan van zijn). Dan past alles waarschijnlijk bij elkaar in een forse rugzak.

Een uitgebreidere setup

Als we podcasts opnemen met publiek erbij, nemen we nóg meer spullen mee :-). Een grote, dikke multikabelhaspel is bijvoorbeeld handig als je als technicus een eindje bij de opnametafel vandaan wil gaan zitten. Die multikabel is een combinatie van meerdere microfoonkabels in één dikke kabel bij elkaar. Soms hebben we zelfs nog speakers en versterkers mee om het geluid voor de zaal uit te versterken.

De binnenkant van een multikabel-haspel.
Een multikabel tijdens een groot onderhoud – opengeschroefd.

Tot slot

We blijven hier trouwens altijd een beetje mee hobbyen en experimenteren en we leren ook steeds weer dingen bij, dus het zou zomaar kunnen dat we over een paar jaar weer net andere dingen in die kist hebben zitten.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: