Podcastkennisbank
Afdrukken

Apparatuur voor storytellingpodcasts

In het vorige artikel hebben we besproken welke spullen er meegaan voor het opnemen van een talkshowpodcast. Voor een storytellingpodcast – een podcast die meer het karakter van een reportage heeft – gaat er ándere apparatuur mee.

Een zwarte rugzak met vakken en ritsen.
Een rugzak met daarin podcastapparatuur voor reportages (storytellingpodcasts). In feite wordt deze verkocht als fotografie-rugzak.

Gewicht is belangrijk

Als je op pad gaat om een podcast op te nemen, kies dan voor een lichtgewicht setje dat in een kleine koffer of een rugzak past. Kijk eens in fotografiewinkels voor handige rugzakken met vakjes en een rits waarmee je de hele voorkant kunt openmaken. Een kleine kanttekening: iedere podcastmaker gebruikt andere spullen en het is dus zeker niet nodig om alle spullen hieronder aan te schaffen. Deze lijst geeft alleen een inkijkje in onze uitrusting – ter inspiratie en als mogelijk vertrekpunt.

Een opgeritste rugzak met daarin diverse podcastapparatuur.
Met deze inhoud is de rugzak een uur voor deze foto werd gemaakt, nog gebruikt. We hoefden niet lang te wachten, dus de 🍏 was niet nodig 🙂

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Wat zit er in onze rugzak?

  • Een field recorder; het hart van je setup. Eerst was dat een Zoom H5. Inmiddels is die ingeruild voor de Zoom H6, vooral omdat die iets robuuster is. (Pro tip: De Zoom H1N kun je meteen overslaan, als je het aan ons vraagt: het geluid daarvan valt enorm tegen. En de H4 is het overwegen waard, maar startte naar onze smaak veel te traag op). Je kunt op zo’n recorder verschillende microfoons aansluiten. Sommige microfoons klik je direct op het apparaat, andere sluit je aan met een kabel.
  • Een los handvat, voorzien van een klein balhoofd en een shockmount, om handling noise te voorkomen. Laat je voor de juiste aansluitingen adviseren door de betere fotowinkel of puzzel het zelf bij elkaar in een goed gesorteerde webshop. Even goed letten op de verschillende schroefdraadmaten!
  • Een of soms twee Sennheiser MD 46-microfoons voor interviews. Die hebben een narrow pickup pattern: de microfoon isoleert iemands stem en negeert het achtergrondgeluid enigszins. Andere podcasters zullen adviseren om hiervoor juist een omnidirectionele microfoon te nemen, zodat je je sprekers in combinatie met dat achtergrondgeluid kunt opnemen. Het is maar net wat je prettig vindt. De Sennheiser MD 42 is de omnidirectionele variant van de MD 46.
  • Enkele XLR-kabels van drie meter om de Sennheiser MD 46’s aan te sluiten op de recorder.
  • Een vloerstatief, nu we in verband met corona afstand moeten houden tot degene die we interviewen. De geïnterviewde praat dan in de MD 46 op het statief en we hebben zelf de recorder vast en gebruiken het microfoontje dat daarop zit om onze eigen vragen op te nemen – of soms een tweede MD 46. Vóór corona zouden we in zo’n geval ‘lepelen’: de microfoon steeds heen en weer bewegen tussen jezelf en de geïnterviewde. Je hoeft dan minder mee te sjouwen, maar je hebt wel meer last van handling noise iedere keer dat je de microfoon beweegt. Sommige podcastmakers gebruiken hiervoor sinds corona ook een hengel (een uitschuifbare stok die je in de hand houdt in plaats van de op de grond zet). Je krijgt wat eerder een lamme arm, maar je bent wel iets mobieler als je geïnterviewde zich beweegt.
  • De stereomicrofoon van de Zoom H6 (meegeleverd!), om het achtergrondgeluid apart op te nemen. Met de MD 46 krijg je heel weinig achtergrondgeluid in de opname, maar je wil vaak toch wat sfeer van zo’n buitenopname meekrijgen. De Zoom H5 en H6 worden geleverd met een XY-paartje, een dubbele condensatormicrofoon in een kruisopstelling. Die kan vrij aardig en gedetailleerd in stereo opnemen. Na het gesprek nemen we vijf minuten ambiance (achtergrondgeluid) op. We zetten de recorder daarvoor op het statief en lopen even weg, anders maken we zelf te veel bijgeluiden. Dit doen we bij iedere locatie opnieuw. In de montage leggen we het achtergrondgeluid onder het interview en daarmee creëren we een soort ‘decor’.
  • Een koptelefoon. Soms gebruiken we de Beyerdynamic DT 770 PRO, maar die geeft nog steeds veel geluid uit de omgeving door. Daarom gebruiken we ook weleens noise-cancelling headphones van Sony. Die heeft niet zo’n neutrale frequentiekarakteristiek; die maakt het geluid een beetje mooier dan het in werkelijkheid is. Maar het voordeel is dat die koptelefoon beter in staat is om geluid van buiten echt buiten te houden.
  • Plopkappen, of eigenlijk gebruiken we zeker buiten altijd van die harige bollen: dead cats. Die zetten we op de microfoons om te voorkomen dat er te veel wind in komt.
  • En dan nog wat kleine dingetjes: reservebatterijen (!!), reserve SD-kaartjes, als het even kan een rol Gaffa-tape voor noodreparaties, een flesje water dat goed dicht zit, een uitgeprinte vragenlijst en een pen. (Ja, en soms een appel dus ;-))
  • Afhankelijk van de omstandigheden nemen we waterdichte en warme kleding mee, waterdichte schoenen en – als we met de auto zijn – ook twee paraplu’s.
De inhoud van een rugzak met podcastapparatuur. We zien een koptelefoon, twee microfoon, twee harige bollen, diverse kabels en een Zoom H6.
De inhoud van de rugzak met reportage-apparatuur.

Een goed verhaal is het allerbelangrijkste

Vergeet niet: het is maar apparatuur. Als het verhaal goed is, kun je in geval van nood zelfs je telefoon gebruiken om een gesprek op te nemen.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: