Podcastkennisbank
Afdrukken

Wat is een geschikte ruimte om een podcast op te nemen?

‘Als je duizend euro budget hebt, besteedt dan vijfhonderd euro aan apparatuur en vijfhonderd euro aan de akoestiek in je opnameruimte.’ Dat is een veel gehoord advies in de audiowereld. En inderdaad: apparatuur is belangrijk voor goed geluid, maar de ruimte waarin je die apparatuur gebruikt, is evengoed cruciaal.

Een woonkamer met veel harde oppervlaktes: een gladde tafel, een stenen muur, een wand van glas en staal.
Een interieur als dit, met een prachtige houten vloer en glazen wanden, is een ‘disaster waiting to happen’ voor het opnemen van een podcast. Foto: R Architecture.

When setting a budget for your studio, you should ideally set-aside a BIG chunk of the money (possibly as high as 50%), for acoustic treatment alone. The problem is…most of us don’t figure this out until after the money has already been spent.

The Ultimate Guide to Acoustic Treatment for Home Studios

Opnemen met een mobiele studio

Het advies om je budget in tweeën te splitsen is vooral van toepassing als je een podcaststudio gaat bouwen, en dat wil natuurlijk niet iedereen. Maar het belangrijkste punt blijft staan: voor je het weet geef je heel veel geld uit aan goede microfoons en speakers, en vergeet je iets aan de akoestiek te doen. Als je met een ‘mobiele podcaststudio’ werkt – een recorder, microfoons en statieven – en daarmee een talkshowpodcast wil opnemen, weet je haast zeker dat je geen echte gortdroge studiokwaliteit krijgt. Of je moet toevallig in een huis terechtkomen met heel veel dikke gordijnen, hoogpolig tapijt en gestoffeerde banken, zónder grote ramen, glazen wanden of harde oppervlakten. Zo’n ruimte begint al behoorlijk op een studio te lijken. Maar veel moderne woonkamers zijn een stuk kaler. Geluid klinkt daar hol en zit vol reflecties. Hoe zorg je toch voor de best mogelijke opnameomstandigheden?

Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.

Zo kies je een geschikte opnameruimte voor je podcast

  • Visgraatparket is prachtig, net als zo’n grote schuifpui of een glazen wand met zwart staal. Maar als je kunt kiezen: ga ergens anders zitten. Zelfs de slaapkamer kan een goede optie zijn, vanwege: vaste vloerbedekking, gordijnen en dekbedden – allemaal dempende materialen.
  • Zet sprekers niet met hun rug richting een harde oppervlakte (zoals een muur of een glazen wand), maar zoveel mogelijk in het midden van de kamer.
  • Gebruik een dynamische microfoon.
  • Zet je sprekers dicht bij de microfoon.
  • Gebruik je de ruimte iets langer? Zet er dan een oude, gestoffeerde bank neer, plaats matrassen tegen de muren, leg een tapijt neer, hang gordijnen op of leg een dik kleed over de tafel. Alles helpt. Hoe meer zachte materialen, hoe beter.
  • Moet je een podcast opnemen in een zakelijke omgeving? Vraag dan om de ruimte met het minste glas, en als het even kan toch mét een bank of leunstoelen. Gaat dat echt niet? Dan kan het soms helpen juist een grotere ruimte te kiezen – dan zijn reflecterende wanden verder weg en komen de reflecties met minder energie, en dus zachter, terug. Probeer het uit, want als de plafonds hoger zijn, kan dat ook weer voor galm zorgen. Klap in je handen en ga echt even in de zaal staan luisteren hoe de ruimte klinkt.
  • Probeer een ruimte te vinden die zo ver mogelijk weg ligt van toiletten, trappenhuis en kantine. Voorbijlopende en pratende mensen hoor je heel duidelijk terug in een opname, zelfs als de deur dicht is, en dat kan enorm afleiden.

Omarm het omgevingsgeluid

Je kunt het natuurlijk ook helemaal omdraaien en het omgevingsgeluid onderdeel maken van je podcast. Dan zeg je gewoon aan het begin: ‘We zitten op zolder bij één van onze sprekers, het is ontzettend warm en alle ramen staan open.’ Dan hoor je de stad, de vogels, zo nu en dan een tram. Als je dat vooraf benoemt en het is niet knetterhard, dan kan dat sfeertje ook wel lekker zijn. Dus: kun je het omgevingsgeluid niet minimaliseren? Dan kun je het altijd nog ‘ownen’.

Buiten opnemen

Je podcast buiten opnemen is ook een heel goede manier om geen last te hebben van holle geluiden en reflecties. Let er ook dan op dat je niet net naast een muur gaat zitten. Er is buiten natuurlijk meer omgevingsgeluid, van wind en verkeer. Maar de ene plek is de andere niet. Een zacht verkeersruisje op de achtergrond is prima en zal de luisteraar na verloop van tijd nauwelijks meer opvallen. Maar als er eens in de drie minuten een knetterharde brommer voorbij komt rijden die het gesprek echt onderbreekt, dan wordt het heel irritant.

Voice-overs opnemen zonder studio: onder je dekbed!

Dit stukje is niet van toepassing op talkshows, maar wel als je een monoloogpodcast maakt, of als je voice-overs (’tussenteksten’) wilt inspreken. Als je geen studio kunt gebruiken om je voice-overs op te nemen, ga dan onder een dekbed zitten. Letterlijk – met het dekbed over je hoofd. Dat is heel warm en onhandig, met je script, je opnameapparaat, je microfoon en je zaklamp, maar het werkt fantastisch. Zo kun je eigenlijk in bijna iedere ruimte kurkdroge voice-overs opnemen. Veel radiomakers hebben dit ook zo gedaan toen ze in coronatijd vanuit huis moesten werken.

Je kunt ook in een auto gaan zitten, zoals de man in de video hierboven. Veel moderne auto’s zijn heel goed geïsoleerd en in auto’s zit veel stoffering. De wanden zijn vaak scheef, en dat vermindert alle reflecties erg goed. Daardoor kun je voice-overs goed opnemen in een auto.

Tot slot: Wil je echt honderd procent controle hebben over je geluid, dan moet je natuurlijk een studio opzoeken. Je kunt er één huren of er zelf één bouwen.

Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!

© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In dit artikel: