Podcast opnemen: in welk audioformaat?
WAV, mp3, 16 bit, 24 bit, 44,1 kHz, 48 kHz… Als je een podcast gaat opnemen moet je een heleboel instellingen kiezen. In dit artikel antwoord op de vraag: in welk audioformaat moet je opnemen?
Waarom comprimeren we audiobestanden?
Sinds we digitaal werken, wordt audiokwaliteit steeds beter, maar daardoor worden bestanden ook steeds groter. Zo is een geluidsopname van een half uur in WAV ongeveer 520 MB. Zo’n groot bestand kun je niet goed via internet naar de luisteraars versturen – dan zijn die wel heel snel door hun databundels heen. Daarom worden audiobestanden gecomprimeerd: ze worden kleiner gemaakt door geluidsinformatie uit het bestand te verwijderen. Dat gebeurt zo slim mogelijk, zodat je het bijna niet kunt horen, maar er verdwijnt wel degelijk informatie.
Best practice: comprimeer een bestand pas in de laatste fase tot mp3, vlak voordat je het naar de luisteraar stuurt.
Neem altijd in hoge kwaliteit op
Veel recorders kunnen direct in mp3 opnemen. Dat is echt af te raden! Als je dat bestand – waaruit dus al informatie is weggegooid – in je montageprogramma inlaadt, het monteert en vervolgens opslaat als mp3, dan maak je eigenlijk een soort kopie van een kopie. Je hebt dan twee keer informatie weggegooid en dat ga je hóren. Neem dus altijd in hoge kwaliteit op, monteer ook in hoge kwaliteit en comprimeer het pas bij het exporteren. Pro-tip: exporteer ook altijd een versie in hoge kwaliteit voor je archief.
Dit is een kennisbankartikel van NAP1. Wij maken podcasts in opdracht.
Welke factoren bepalen de kwaliteit?
- De eerste factor is de compressie* van het bestand. Audioformaten zijn ofwel lossless, zoals het WAV-formaat, ofwel lossy, zoals mp3 en AAC. Kies voor WAV of AIFF als je hoge kwaliteit wil.
- Een tweede factor is de sample rate. Die wordt uitgedrukt in getallen als 44,1 of 48 kHz. Met sample rate wordt uitgedrukt in hoeveel blokjes het geluid wordt opgeknipt, hoe dun de plakjes worden. Hoe dunner de plakjes, hoe mooier het klinkt. In het algemeen geldt dat 44,1 kHz geschikt is voor pure audioproducties en 48 kHz voor video. Het maakt niet heel veel uit wat je kiest, want het menselijk oor kan het verschil hiertussen niet echt meer horen. 44,1 kHz kun je niet goed opwaarderen naar 48 kHz, terwijl je wel nog altijd naar beneden kunt converteren. Hou 48 kHz aan als je ook een videoversie van je podcast maakt.
- Een derde belangrijke factor is de bit depth* of bitdiepte. Die heeft te maken met hoe het geluid precies wordt omgezet in enen en nullen. Om precies te zijn: hoeveel bits er beschikbaar zijn per sample (zie boven). Daarbij kun je kiezen tussen 16 bit, 24 bit of nog hoger. Kies bij voorkeur voor 24 bit. Die heeft een veel grotere dynamic range. Dat geeft je de ruimte om je geluid in de montage harder te maken zonder dat het geluid gaat clippen of de noise floor te dichtbij komt.
* It’s complicated (1): compressie betekent in audioland twee dingen. De eerste betekenis is compressie van het audiobestand, bijvoorbeeld door er een mp3 of AAC van te maken – die bedoelen we in de tekst hierboven. De tweede betekenis van compressie is het verminderen van de dynamiek (het verschil tussen de harde en de zachte delen) van het geluid.
* It’s complicated (2): bit depth moet je niet verwarren met bit rate. Dit artikel gaat er dieper op in.
Ons advies: in welk formaat neem je op?
Ons advies begint bij wat wij doen: wij nemen alles op in WAV, in 24 bit en 48 kHz. Zo hoog mogelijke kwaliteit zonder het overkill wordt:
- WAV want uncompressed
- 24 bit want grotere dynamic range
- 48 kHz zodat we eenvoudig audio voor video kunnen leveren als daar in het productieproces nog om gevraagd mocht worden
Maar: in 16 bit en 44,1 kHz kun je ook prachtige podcasts opnemen, dus we kunnen ons goed voorstellen dat jij daarvoor kiest. Echter: in mp3 opnemen raden we af, dan doe je je eigen productiekwaliteit echt te kort.
On a sidenote: opnemen in 24 bit en 48 kHz betekent ook dat wij de project settings in onze audio-editor precies daarop instellen als we het geluid gaan monteren.
Uitrekenen hoe groot je audiobestand wordt?
Soms wil je van te voren uitrekenen hoe groot een bestand zal worden. Bijvoorbeeld als je verwacht een presentatie op een podium op te nemen van 2,5 uur – heb je dan voldoende aan 2 gigabyte vrije ruimte op je SD-kaart als je in WAV, 24 bit, 48 kHz, stereo opneemt? Het antwoord is “nee”, en dat kun je met deze online rekentool eenvoudig uitrekenen voor allerlei soorten bestandsformaten. BTW: als je terugvalt op 16bit haal je het wel 😉
Liever luisteren dan lezen? Check onze kennisbankpodcast!
© NAP1 Podcasts. De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, doe dit altijd met een terugverwijzing middels een link naar deze pagina.
0 reacties